Aktuellt

Aktuellt

Kommande träffa-styrelsen-tider:

 

Plats: Styrelserummet mittemot tvättstugan

Onsdag 5/5 18:30-19:00


2021-05-04


  • På grund av dåligt väder skjuter vi upp informationsmötet om stambyte från den 5:e maj till den 11:e maj 2021. Då vi räknar med många åhörare arrangerar vi två likadana informationsmöten den 11:e maj. Det första mötet startar kl 17.00, varefter det andra startar kl 18.00.

  • Stambyte kommer att påbörjas i början av 2022.

  • Alla frågor kring markförsäljning och hur pengarna ska disponeras kommer att beslutas av medlemmarna vid en extra föreningsstämma, inte vid den årsstämman den 26/5.


Årsstämma 2021


  • Den 26 maj 2021, klockan 19.00 sker årsstämman för Brf Tomteboda1.

  • Med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer sker årsstämman vid vår gemensamma grillplats på Fogdevreten.  
  • En kallelse kommer att delas ut i samtliga brevlådor två veckor innan stämman.
  • Årsredovisning görs tillgänglig på hemsidan en vecka innan stämman.
  • Medlem som önskar få ett ärende behandlat vid stämman ska anmäla detta senast 30 april 2021 (se föreningens stadgar §14 avseende motioner) genom att skicka motion via mail till styrelsen, alternativt lägga brev i styrelsens brevlåda.


Med vänliga hälsningar,

Styrelsen Brf Tomteboda1


2021-02-26

Förtydligande avseende parkering


På grund av intensiva förhandlingar med Akademiska Hus om vår framtida parkeringssituation har vi blivit tvungna att sluta sälja de månatliga, rabatterade biljetterna samt tillfälligt sluta sälja våra egna parkeringsabonnemang. 

Befintliga parkeringsabonnemang gäller även fortsättningsvis längs gatan samt vid hus 4 fr o m 1 mars. Föreningens månadsabonnemang är inte giltigt på nedre parkeringsdäcket fr o m 1 mars. Dock kommer inte p-böter att ges under en övergångsperioden fram till 15 mars.

 

För boende med pågående abonnemang som även fortsättningsvis önskar stå på nedre parkeringsdäck. Vänligen kontakta styrelsen via styrelsemail.

 

På övre parkeringsdäck krävs giltig parkeringsbiljett från automaten. Den otydliga skyltningen där kommer att korrigeras inom närmaste dagarna.

 

För nedre däck har Aimopark tagit fram en ny produkt som heter “boendeparkering” som gäller för nedre parkeringsdäck och endast där. Produkten boendeparkering kommer börja gälla från och med den 1 mars 2021. Boende i Brf Tomteboda kommer kunna köpa tillstånd direkt av Aimopark. 

Telefon 0771-96 90 06, telefontid vardagar kl 08.00 - 17.00. 

Tillstånden är digitala (ingen lapp i rutan) och kommer att gälla i 30 eller 90 dagar.

 

Priserna som kommer gälla är:   

30 dagar 400 kr   

90 dagar 1000 kr

 

Vänligen, 

StyrelsenCOVID-19


Styrelsen i Brf Tomteboda 1 vill påminna om det fortsatt ansträngda Corona läget. Det är vi tillsammans som gör skillnaden så tänk på avstånd i våra gemensamma utrymmen speciellt tvättstuga, gym och hissar. Det är många som jobbar hemifrån så tänk också på att visa extra mycket hänsyn till era grannar avseende exempelvis musik, renoveringar och att stänga ytterdörren försiktigt.


Tack på förhand!


Håll i och håll ut

Styrelsen


Cykelrensning


Styrelsen har beslutat att det är dags för en ny cykelrensning. Samtliga cyklar kommer att märkas upp med band som lätt kan tas bort av ägaren.


De cyklar som har kvar bandet efter 1 december kommer omhändertas. Omhändertagna cyklar kommer att förvaras i 3 månader.


Efter tre månader skänker föreningen bort de cyklar som ingen krävt tillbaka till välgörande ändamål. I fall du saknar din cykel, kontakta styrelsen via styrelsemailen. styrelsen@tomteboda1.se


Uppklippta lås kommer inte att ersättas.


Obs!

Utrensningen är en del i styrelsens arbete för att upprätthålla ett städat intryck i föreningen. Vi vill i samband med detta påminna om att det inte är tillåtet att förvara sin cykel på loftgångarna.


Det är heller inte tillåtet att ha andra föremål på loftgångarna/våra allmänna utrymmen som påverkar brandsäkerhet och utrymningsmöjlighet. Det ska finnas ett utrymme på minst 90 centimeter för passage. Utrymmet utanför lägenheten är inte en del av lägenheten och är inte ämnat för förvaring tex av cykel, städ- och renoveringsmaterial. Mindre utemöbler i gott skick som lämnar önskat utrymme accepteras. 


Vänligen,

 

StyrelsenNu är hösten här med allt vad det innebär och att tända ljus är definitivt en stämningshöjare många av oss gör. Så eftersom vi är inne i den säsongen så ber vi er tänka lite extra på brandvarnare, detta är för er egna säkerhet men också för era grannars säkerhet.

Skulle det börja brinna är det också viktigt att vi håller loftgångarna så fria som möjligt, detta innebär inte att vi ska tömma loftgångarna men att vi inte har för mycket där ute som skulle kunna vara i vägen vid en eventuell utrymning. Enligt brandföreskrifter bör man ha minst 90 cm utrymme för att ta sig ut på ett säkert sätt. Så kontrollera gärna vilket utrymme du har mellan dina saker och räcket.

När vi ändå är inne på området loftgångar vill vi gärna påpeka att dessa tillhör föreningen och inte lägenhetsinnehavaren. Det är så trivsamt med de mindre cafémöblerna, blomkrukorna och liknande. Detta vill vi så klart behålla, så kom gärna ihåg att loftgångarna inte är till för att lagra saker. Detta har vi förråd och cykelrum för. För de som har fullt i sitt förråd finns möjligheten att kontakta styrelsen för att ställa sig i kö till extraförråd man kan hyra.Nu har styrelsen uppdaterat föreningens gym, vilken innebär en ny fin roddmaskin, nya pilates-bollar och nya träningsmattor som är upphängda på väggen. Dessutom kommer det att installeras speglar i gymmet.


När det gäller försäljning av mark, se senaste nytt under fliken Markförsäljning


 

Om du har akuta frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter hittar du på sidan Kontakt


Kontakt

 

På Träffa styrelse-tiderna kan du bland annat:

 

• Ställa frågor till styrelsen

• Få tillgång till gym och bastu (endast för medlemmar, ej andrahandsuthyrning)

• Teckna avtal för årsbiljett för parkeringsplatser. 250 kr/mån, debiteras på månadsavgift.

• Köpa

- Brandvarnare 50 kr och annan brandsäkerhetsutrustning

- Låskolvar till tvättstugebokning 100 kr

- Nyckelbricka till portar,tvättstuga, cykelrum etc. 200 kr

 

OBS! ENDAST KONTANT BETALNING

 


Ta hand om varandra!

(English below)

Med anledning av nuvarande situation med coronaviruset vill styrelsen påminna alla boende i föreningen om att tänka på sina medmänniskor och visa extra hänsyn i våra gemensamma utrymmen. 


Visa särskild hänsyn i gemensamma utrymmen där man är tvungen att vistas, så som trapphus och tvättstuga.


Har du en egen tvättmaskin hemma uppmuntras du att använda den i första hand för att minska antalet personer i tvättstugan och låta de som verkligen behöver använda tvättstugan få göra det ostört.


Vill du använda gymmet ska du vara extra nogrann med regöring, både för din egen skull och för andras. Tänk på att gymmet är litet och att du därför inte bör gå in om det redan är andra där. Tänk på möjligheterna att träna utomhus istället!


Håll hjärtat varmt, huvudet kallt och händerna rena!


Hälsar

Styrelsen


ENGLISH VERSION


Due to the current situation with the corona virus, we want to remind all residents at BRF Tomteboda to show extra consideration in our common areas. 

If you have a washing machine in your flat, you are encouraged to use it instead of using the laundry room. Let those who need to use the laundry room do so undisturbed.

If you want to use the gym, please clean machines and tools after use, both for your own sake and for others. Keep in mind that the gym is a small limited area and that crowds should be avoided in these times. Please concider outdoor exercise instead or go back later!

Keep your heart warm, your head cold and your hands clean!


Vädjan om bättring gällande dumpning av möbler och avfall

På sista tiden har mängden skräp/återvinning/möbler som dumpas i föreningen ökat markant. Det kostar föreningen stora summor varje år att ta hand om detta.


Det är varje boendes EGET ansvar att ta hand om större möbler och avfall. Snälla alla som dumpar sina grejer i källargångar och på andra ställen i föreningen, sluta med det! 


Föreningen har startat en facebookgrupp, bland annat för att man ska kunna fråga grannar om de vill ha grejer man inte längre behöver själv.


Har du större grejer som ska transporteras bort och saknar egen bil så kommer några tips

- Hyr en bil

- Använd transporttjänster så som Tipptapp eller andra liknande tjänster

- Fråga en granne med bil om hen vill hjälpa dig


Med hopp om snar bättring och att dumpningen upphör,

Styrelsen


Påminnelse om avslut TV-abonnemang


Som tidigare aviserat har föreningen sagt upp abonnemanget med tidigare analoga TV-leverantör från den 1/4 2020. Detta betyder att det inte kommer finnas TV “från väggen” från den 1/4 2020.


Styrelsen vill därför påminna alla boende (sista påminnelsen) om att du själv måste ordna med TV-abonnemang om du vill fortsätta kunna se på TV från den 1/4 2020.


Du kan till exempel kontakta föreningens internetleverantör OWNIT eller använda annan lösning, så som apple-TV eller andra streamingtjänster.


Vänliga hälsningar 

Styrelsen
2020-03-05

Info från Lindbäcks bygg om bygget på andra sidan gatan


Hälsar

Styrelsen 


2020-02-19


Detaljplanen för marken som ska säljas antogs av byggnadsnämnden i Solna den 17/2. Nu ska ärendet även behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan detaljplanen blir formellt antagen. Därefter kan planen vinna laga kraft och köpet av marken kan gå igenom. 


Vänliga hälsningar

Styrelsen


2020-02-16

Uppdatering markförsäljning och styrelsearbete 


På måndag 17/2 tas detaljplaneförslaget upp i byggnadsnämnden för godkännande. Därefter ska frågan behandlas i ytterligare instans innan detaljplanen förhoppningsvis antas. Kort efter antagande kan planen vinna laga kraft om ingen överklagar. Därefter kan markförsäljningen realiseras. 


Vi har alltså spännande år framför oss! Tyvärr är det många av nuvarande styrelse som inte har möjlighet att fortsätta. Därför söker styrelsen flertalet nya medlemmar (minst 5). Hoppas just du är intresserad! Hör gärna av dig till styrelsen.


Årsstämman kommer vara den 27/5 kl 19 i styrelserummet. Kallelse kommer separat längre fram. Det är på stämman som den nya styrelsen väljs


Vänliga hälsningar

Styrelsen


2019-09-05


Information om låstuberna


Vänligen kom ihåg följande gällande låstuberna 

- Det går endast att hänga UNDERNYCKELN (dvs nyckeln till det undre låset) i tuben

- Du ska BARA hänga undernyckeln i tuben (INGA andra nycklar eller nyckelringar får hänga där)

- Lås ENDAST det undre låset när du går hemifrån på aktuell dag Please note the following when using the tube in the door

- Use ONLY the small key

- ONLY put the small key in the tube in the door (NO other keys or key rings can be put in the tube)

- Use ONLY the small lock when leaving the apartment   


Tack för samarbetet!


Hälsar

Styrelsen


2019-06-19


Viktig information om elräkningen!


HÄR FÖLJER VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM HAR SYNPUNKTER PÅ DIN ELRÄKNING FÖR DETTA KVARTAL!


Sedan ca 1 år har inläsningscentralen för samtliga elmätare i föreningen varit sönder. Detta innebär att vi under perioden inte har kunnat debitera efter verklig förbukning utan baserat elräkningarna på schablonavgifter eller uppskattningar/estimeringar. I vissa lägenheter har avläsningen av elmätarna inte kunnat göras på ytterligare längre tid. 


För att kunna debitera efter verklig förbrukning bestämde styrelsen att ett helt nytt elmätarsystem skulle köpas in, vilket betyder att samtliga mätare har bytts ut inkl byte av inläsningscentralen.


Under tiden så har dock elmätarna fortsatt mäta elen i respektive lägenhet men vi har inte kunnat läsa av dom. I samband med bytet av elmätarna har man dock kunnat läsa av den verkliga mätarställningen. DVS Elmätarbolaget har kunnat jämföra de uppskattningar/estimeringar de gjort under året med vad varje lägenhet faktiskt förbrukat. De har sedan korrigerat för mellanskillanden. 


Korrigeringen läggs på fakturan för detta kvartal. TYVÄRR framgår det inte på fakturan att det är en korrigering som ligger till grund för de avvikande värdena. Detta har förståeligt nog skapat en hel del förvirring.


Styrelsen har bett elmätarföretaget att ytterligare förklara varför elräkningarna ser ut som de gör detta kvartal. Hoppas att informationen nedan kan vara till hjälp att förstå varför elräkningarna är avvikande denna månad. 


NEDAN FÖLJER INFORMATION FRÅN ELMÄTARBOLAGET. NÄR DET STÅR "VI/JAG" AVSES ELMÄTARBLAGET. 


De stora flertalet elmätare byttes i början av maj. I samband med detta så fick vi tillgång till den gamla mätarens mätarställning.
De mätarställningar som då kunde avläsas medförde upp/ner-justeringar av de tidigare estimerade värdena.

Tyvärr så blev installationen inte klar avseende kommunikation (inläsningscentralen) förens 2019-06-13. Detta medförde en del special-hantering vad gäller rapportering gentemot förvaltaren (SBC).

Brf Tomteboda 1 har kvartalsvis avisering, nu i början av Juni så kräver förvaltaren in förbrukningar för Mars-April-Maj, som läggs på avierna för Juli-Aug-Sept.

Justering
De rapporterade förbrukningarna för Mars-April bär justeringen av tidigare utförda estimeringar. Det innebär att de mätare som
haft för lågt estimerade värden fick förhöjd förbrukning Mars-April för att därmed komma i fas. För de mätningar där de estimerade värdena varit för höga gjordes istället avdrag på Mars-Aprils värden för att få mätning/rapportering i fas.


I några fall så är justeringen så stor att förbrukningen helt nollats. För andra blir elräkningen väsentligt högre än vanligt. 

Rapportering av Majs förbrukning
Eftersom kommunikation till de nya mätarna inte fanns klar då förvaltaren krävde in värden för Maj så har vi tvingats estimera denna månad. Det har gjorts med ett brf-snitt på 155,5 kWh rätt över på samtliga boende. De som hade återstående rabatter från April har fått estimatet minskat med motsvarande värde.


Det nya mätsystemet
De nya mätarna är på plats i snart alla lägenheter och kommunicerar nu som de skall. Enligt installatör återstår det nu bara ett tiotal där man ej fått åtkomst.

Eftersom förbrukningen för Maj är estimerad/uppskattad kommer det bli en avslutande justering då vi rapporterar in värden för Juni. Därefter är samtliga mätningar i fas med rapporteringen.

Avvikelse-1
Det fyrtiotal lägenheter som man inte fick tillgång/åtkomst till i samband med utrullningen av nya systemet i Maj har inte varit med i hanteringen ovan, de återstår att justera i samband nästkommande rapportering.


Avvikelse-2
Jag skrev ovan att kommunikationen inte kom igång ordentligt förens 2019-06-13, men för ett femtiotal mätare som man anslöt tidigt på test där fanns kommunikation och för dessa behövdes ingen estimering av Majs förbrukning.
2019-05-17


Årsredovisning 2018 finns här


Vi ses på årsstämman den 29 maj kl 19.00 i styrelserummet!


Hälsar

Styrelsen


2019-05-15


Det finns nu en Facebookgrupp för boende i föreningen!

 

Gruppen är till för kommunikation mellan boende, exempelvis

- Utlåning av grejer

- Köp/sälj/skänk

- Utbyta idéer

- Grannsamverkan

 

Gruppen heter Brf Tomteboda 1, Fogdevreten.

 

Gå gärna med!

 

OBS! Frågor och synpunkter riktade till styrelsen skickas fortsatt till styrelsen@tomteboda1.se. De kommer inte besvaras i Facebookgruppen!


Vänliga hälsningar

Styrelsen


2019-02-07

Information om föreningens regler gällande avfall och återvinning

 

På förekommen anledning vill styrelsen informera medlemmar och hyresgäster om föreningens regler gällande avfall och återvinning.

 

Moloker för hushållssopor finns utanför hus 4, 8 och 14. I dessa får endast hushållssopor som inte kan återvinnas eller återbrukas slängas. Inga sopor får ställas utanför molokerna. Är det fullt så gå till en annan behållare.

 

Rum för återvinning finns längst ner på gatan, under hus 14. Det finns två rum för återvinning. Till höger finns kärl för grovavfall, kartong, metallförpackningar, plastförpackningar, glas (färgat och ofärgat), elektronik, ljuskällor och småbatterier. Till vänster finns kärl för matavfall och farligt avfall (t.ex aerosoler). Längs gatan finns sopkärl för tidningar. Kärlen får inte fyllas över kanten. Ingenting får sticka upp över kärlkanten. Allt som slängs ska vara tillplattat (gäller särskilt kartonger och plast). Det är inte tillåtet att ställa föremål bredvid kärlen. Följ regler för vad som får slängas i respektive kärl (se lappar på plats).

 

Större avfall (som t.ex uppkommer vid renovering) får inte slängas i grovavfall. Då måste respektive medlem själv transportera bort avfallet.

 

Föreningen betalar varje år stora summor för att forsla bort avfall som slängts felaktigt. Detta är helt onödiga kostnader! Styrelsen vill därför uppmana alla medlemmar och hyresgäster att följa reglerna. Fortsätter det som idag kommer styrelsen behöva införa åtgärder, till exempel begränsade öppettider med vakt. I värsta fall får återvinnings-/grovsoprummet tas bort såsom det gjorts i många andra föreningar.

 

Styrelsen vill samtidigt meddela att det inte heller är tillåtet att ställa avfall på loftgångarna eller på annan allmän plats i väntan på bortforsling.

 

Har du frågor om eller synpunkter på avfallshanteringen i föreningen, vänligen kontakta styrelsen@tomteboda1.se 

 

Vänligen

Styrelsen i Tomteboda 1 i Solna

 

Portelefoninstallation

 

2018-06-29

 

Porttelefonerna är nu i bruk!

 

Varje lägenhet har möjlighet att registrera max två telefonnummer i telefonsystemet. Det är endast tillåtet att registrera namn och nummer tillhörande boende i föreningen, dvs medlemmar, hyresgäster och andrahandshyresgäster.

 

Önskar du lägga till/ta bort eller ändra nummer i porttelefonen ska du maila styrelsen. Uppge:

- Namn

- Nummer

- Lägenhetsnummer (internt, dvs 5 siffror)

- Vilket hus du bor i

 

Uppdatering av porttelefonsystemet sker ca en gång per månad.

 

Porttelefon instruktion

 

Besökarinstruktion porttelefon

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen i Tomteboda 1 i Solna

 

 

Karta över gemensamma utrymmen (2016-10-17)

 

Nu finns en karta över gemensamma utrymmen, t.ex tvättstuga, gym och bastu samt cykelrum på sidan För boende

 

 

Elektronisk ansökan om andrahandsuthyrningar

 

Styrelsen inför en elektronisk ansökan om andrahandsuthyrningar vilket minskar administrationen och underlättar för medlemmar. Ansöka på:

 

http://tomteboda1.se/andrahandsuthyrning.html

 

 

Avgift vid andrahandsuthyrning

 

Styrelsen har beslutat att ta ut en administrativ avgift på 360 kronor i månaden vid andrahandsuthyrning.

 

Denna avgift gäller alla andrahandsuthyrningar fr.o.m. 160201. Avgiften kommer att dyka upp på aprilavin och faktureras från 160201.

 

Syftet med avgiften är att täcka de kostnader, både i form av styrelsetid samt hos SBC, som föreningen har i samband med att medlemmar upplåter sina lägenheter i andra hand.

 

Systematiskt brandskyddsarbete

 

Styrelsen i föreningen jobbar enligt ”Lagen om skydd mot olyckor”. Läs mer om vad det innebär här!

 

 

Uthyrning via Airbnb och andra förmedlingssajter

 

Det är inte tillåtet att hyra ut sin lägenhet via förmedlingssajter utan styrelsens medgivande. Detta är reglerat i Bostadsrättslagen (7 kap. 10-11§§). Läs mer på Hyresnämndens sajt.

 

Andrahandsuthyrning med giltiga skäl över längre perioder är så klart tillåtet men kräver styrelsens godkännande.